Wat is een whiplash?

Whiplash betekent letterlijk zweepslag, genoemd naar de beweging van het uiteinde van een zweep. Bij een whiplash is er een versnelling gevolgd door een vertraging. Dit volgt elkaar enorm snel op waardoor er een letsel (vertragingsimpact/-trauma) ontstaat (hyperextensie/hyperflexie). Deze beweging kan van voor naar achter, van achter naar voor, van links naar rechts of van rechts naar links zijn.

Wat is het Whiplash syndroom

Volgens de Mayo Clinic en de Johns Hopkins University, twee van de meest gerenommeerde medische instellingen ter wereld, is het whiplash syndroom een groep van symptomen die wordt veroorzaakt door letsel aan de wervelkolom (vooral aan de nek en bovenrug) als gevolg van een aanrijding. Elke snelle, onverwachte beweging van de wervelkolom (van achter naar voor/van voor naar achter of van opzij) kan een whiplash veroorzaken. Dit kan uiteraard ook voorkomen bij aanrijdingen met een motor, een fietsongeluk of door een sportblessure.

Tekenen en symptomen van het whiplash syndroom

Een whiplash is inmiddels een bekend begrip, maar écht begrepen wordt het vaak nog niet. Het is een chronische of acute reactie, gevolgd door chronische symptomen. De meest voorkomende en bekende symptomen zijn:

  • Pijn en stijfheid in de nek
  • Pijn bij beweging van de nek
  • Beperking van de bewegingsvrijheid in de nek en bovenrug
  • Hoofdpijn (spanning of migraine)
  • Pijn in de schouders, bovenrug of armen
  • Tintelingen, prikkelingen, brandende pijn, krachtverlies en gevoelloosheid in de armen en handen
  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • TMS (kaakpijn)

Een reactie in de lage rug (lage rugpijn) kan ook een mogelijk gevolg zijn. Dit komt vaker voor bij mensen met al bestaande lage rugklachten. Voor meer informatie over klachten aan de onderrug, lage rug en gedraaid scheve bekken, kijk op Tortipelvis.

Overige klachten en symptomen die vaak niet worden gerelateerd aan een whiplash, maar wel degelijk onderdeel zijn van het whiplash syndroom zijn:

  • Wazig zicht
  • Tinnitus (oorsuizen)
  • Slaapstoornissen
  • Prikkelbaarheid
  • Concentratie problemen
  • Geheugen problemen
  • Depressie

Omdat men de biomechanica (anatomie van de wervelkolom) van het letsel niet goed begreep, werd whiplash in Nederland jarenlang niet als een echte aandoening beschouwd. Zonder deze basiskennis is het onmogelijk een juist behandelplan voor whiplash samen te stellen. Tot op de dag van vandaag is in de meeste gevallen van whiplash de behandelmethode niet juist!

Whiplash is een echte aandoening

Afbeelding regulier wervelkolom

De normale cervicale kromming is een hoek van 35 tot 45 graden. De top van de kromming ligt rond wervel C4 en C5.

Dit is een normale stabiele wervelkolom.

Afbeelding van een wervelkolom na een trauma (Whiplash)

Na een impact/trauma (whiplash) is een “military neck” (nekwervels recht boven elkaar) of een omgekeerde cervicale curve (retrolistheses) de indicatie van verzwakte (instabiele) en beschadigde nek- en bovenrugspieren.

De tweede röntgenfoto toont de verschoven nekwervels na een letsel (impact/trauma). De top van de kromming ligt ook nu bij wervel C4 en C5, maar de kromming gaat de verkeerde kant op, wat een blokkade veroorzaakt (verminderde mobiliteit en stabiliteit van de nekwervels). Rondom de nekwervels C4/C5 is de meest voorkomende plek waar een blokkade ontstaat.

Doordat de nekwervels niet in de natuurlijke positie staan, zijn de rondom liggende nekspieren continu verkrampt. De continue verkramping van de nekspieren zorgt voor vele klachten.

Na een impact/trauma ontstaat er een kettingreactie:

  1. Een blokkade
  2. Deze blokkade veroorzaakt een verminderde zenuwfunctie van de nek, bovenrug en in sommige gevallen de benen.
  3. Een verminderde zenuwfunctie veroorzaakt spierkrampen in de nek en bovenrug en kan gevolgen hebben voor de schouders, armen en benen. Het zenuwstelsel regelt namelijk de motorische en sensorische functie van de spieren.
  4. Als de blokkade niet eerst wordt behandeld (verbeteren mobiliteit en stabiliteit) is de kans op herstel vele malen kleiner. Het verhelpen van de blokkade is in Nederland nog geen gebruikelijke behandeling, terwijl hiermee juist de meeste winst te behalen valt!

Blakely Chiropractie is één van de weinige behandelaars in Nederland met een behandelplan en protocol voor het whiplash syndroom.

Dit behandelplan/protocol bestaat uit drie behandelingen die samenwerken om het whiplash syndroom te behandelen:

  1. Chiropractische behandeling om de mobiliteit, stabiliteit en positionering van de wervels te corrigeren en te verbeteren. De wervels moeten weer in de oorspronkelijke positie gebracht worden.
  2. Werken aan een juiste slaaphouding ter ondersteuning van de verbetering van de mobiliteit, stabiliteit en positie van de wervels die door de chiropractische manipulatie tot stand is gekomen.
  3. Het doen van oefeningen (specifieke oefeningen voor de stabiliteit en soepelheid van de spieren rondom de wervelkolom)

In samenwerking met de patiënt, die de oefeningen uitvoert volgens het aangegeven schema, werkt dit behandelplan aan een optimale verbetering op lange termijn.

Fysiotherapie

De effectiviteit van fysiotherapie is veel groter wanneer deze gecombineerd wordt met chiropractie, of volgt op chiropractische behandelingen. Nu wordt er vaak alleen gestart met fysiotherapie, zonder de wervels te corrigeren. In dat geval worden alleen de symptomen (spierverkramping) behandeld, terwijl de oorzaak blijft bestaan. Met als gevolg dat de klachten blijven terugkomen.

Door de wervels eerst te corrigeren door middel van chiropractische behandelingen en vervolgens pas de spieren te behandelen met fysiotherapie, wordt een veel effectiever en langduriger resultaat geboekt.