In veel gevallen is pijn in de lage rug een indirecte pijn. De pijn komt dus ergens anders vandaan. Van Tortipelvis, een gedraaid, scheve bekken. Tortipelvis wordt veroorzaakt door een blokkade van de gewrichten tussen de onderrugwervels, hierdoor vermindert de zenuwfunctie en verkrampen specifieke buigspieren (een diepliggende spiergroep onder de buikspieren): iliopsoas.

De iliopsoas is de spiergroep die de wervelkolom door de lies met de heup verbindt. De verkramping hiervan veroorzaakt de gedraaide en scheve bekken. Extensoren (trekspieren op de rug) reageren hierop door samen te trekken/korter te worden. Omdat de iliopsoas drie keer zo groot is als de trekspieren op de rug, lijdt de enorme inspanning van de trekspieren op de rug tot lage rugpijn.

Naast pijn in de rug kunt u ook last hebben van:
– Pijn in de lies
– Pijn in de onderbuik

Pijnklacht in lage rug

Onderrug pijnklachten

Rugspieren reageren op Tortipelvis door samen te trekken/korter te worden. Hierdoor krijgt u pijn in uw rug. In dit geval moeten dus niet alleen de rugspieren maar ook de iliopsoas behandeld worden.

Oorzaak Tortipelvis

Onderrug oorzaak

Op de aangegeven plaatsen trekt de iliopsoas samen, dit veroorzaakt de gedraaid,scheve bekken = Tortipelvis. In dit geval aan de rechterzijde. Dit kan rugklachten veroorzaken.

Foto: voorzijde heupgewricht met de iliopsoas (diepliggende spiergroep die de wervelkolom door de lies met de heup verbindt en eindigt op het bovenbeen/heup.) 

Het behandelplan om lage rugklachten op te lossen

Met het juiste behandelplan zijn deze klachten te verhelpen. Door de jaren heen heeft R.G. Blakely DC veel kennis opgedaan in behandeling van Tortipelvis gerelateerde klachten en heeft hij met zijn behandelplan als één van de weinigen in Nederland de juiste tools gevonden om u van uw pijnklachten af te helpen. Hij is een veel gevraagde specialist voor lezingen en trainingen over zijn behandelmethode. Maak dus vandaag nog een afspraak, dan kunnen wij ook u helpen om zoveel mogelijk pijnvrij te kunnen leven.

Patiënt aan het woord

Door de lage rugpijn met uitstraling naar mijn benen kon ik moeilijk lopen en het beïnvloedde zelfs de kwaliteit van leven. Na mijn bezoek aan Blakely Chiropractie werd na 10 jaar de oorzaak duidelijk! Mijn klachten bleken veroorzaakt te worden door een gedraaid, scheve bekken oftwel tortipelvis. Na behandeling door Dr. Blakely was ik helemaal van de uitstraling in mijn benen af.  Nu kom ik er nog om de boel los en soepel te houden … dit doet trouwens absoluut geen pijn zoals sommige mensen wel denken of zeggen van chiropractie. [ Dhr. H. van Soest, Lelystad. ]