Chiropractie bij gezondheidsklachten

Chiropractie is een wereldwijd bekende vorm van geneeskunde, waarin het bewegingsapparaat (wervelkolom, gewrichten, ledematen en spieren) en het zenuwstelsel centraal staan. In Nederland is chiropractie een nog minder bekende vorm van geneeskunde.

Chiropractie gaat uit van het vermogen van het lichaam zichzelf te genezen, vooropgesteld dat het zenuwstelsel optimaal functioneert.

Hoe werkt chiropractie?

De Amerikaan Daniel David Palmer, de grondlegger van de chiropractie, noemde dit vermogen “Innate Intelligence”. Het centrale zenuwstelsel bevindt zich in de schedel (de hersenen) en de wervelkolom (het ruggenmerg). Vanuit het ruggenmerg vertakken zenuwen zich naar onder andere armen, benen en alle inwendige organen. Op deze manier worden de hersenen met de rest van het lichaam verbonden.

Treedt er een stoornis op in de schedel, wervelkolom of ledematen, dan kan dit leiden tot functiestoornissen in het zenuwstelsel. Vergelijk het met een telefooncentrale: als de verbindingen niet goed werken ontstaan er storingen en komt de boodschap niet goed door. Als een zenuw afgekneld wordt, gebeurt hetzelfde en komt de boodschap niet goed aan bij de betreffende cellen. Dit kan overal in het lichaam gevolgen hebben en daardoor kunnen diverse klachten ontstaan.

Wat doet de chiropractor?

De chiropractor kijkt tijdens het onderzoek en de behandeling naar uw totale gezondheidstoestand en leefgewoonten. Bij de behandeling maakt de chiropractor geen gebruik van medicijnen, injecties of operatieve ingrepen. In tegenstelling tot andere vormen van geneeskunde, neemt de chiropractie de wervelkolom en het zenuwstelsel als uitgangspunt voor genezing. De chiropractor zal het zenuwstelsel reflexmatig beïnvloeden door onder andere manuele behandeltechnieken.

Er zijn veel mensen die met rugklachten en nekklachten naar de chiropractor gaan. Ook bij andere klachten kan de chiropractor vaak goed helpen. Denk aan pijn in armen, schouders en benen, bekkeninstabliliteit, SI gewrichtspijn, ischias en hernia. Maar denk ook aan hoofdpijn, migraine, whiplash en duizeligheid.

Zowel volwassen als kinderen kunnen baat hebben bij chiropractische behandeling. Ieder mens, klein of groot kunnen namelijk nek- en rugklachten ontwikkelen. Door een slechte houding op kantoor of in de schoolbanken, te zwaar werk, het meedragen van te zware schooltassen of te weinig bewegen.