Er zijn twee oorzaken voor beenlengteverschil ook wel kort been genoemd.

  1. Aangeboren. Wanneer het aangeboren is, is een van de botten van het been korter dan de andere. (niet gebruikelijk)
  2. Ogenschijnlijk. Hierbij is de oorzaak vaak Tortipelvis:

De spiergroep iliopsoas begint aan de voorkant van de wervelkolom en eindigt op het bovenbeen. Bij een gedraaid, scheve bekken (Tortipelvis) gaat het bekken omhoog staan en het been wat ‘mee getrokken’ wordt lijkt daardoor korter. Maar dit is dus in werkelijkheid niet zo. Zo is beenlengteverschil dus te verhelpen door Tortipelvis te behandelen. De te behandelen gewrichten zitten aan de zijde waar de Tortipelvis aandoening zit.

Gevolg pijnklacht

Beenlengteverschil of Kort been

Het been is niet echt korter, maar lijkt korter omdat deze omhoog wordt getrokken door de aandoening Tortipelvis. Door Tortipelvis te behandelen stabiliseert het bekken (komt weer in evenwicht te staan) waardoor het been weer in de normale positie komt te staan.

Oorzaak Tortipelvis

Kortbeen oorzaak

Op de aangegeven plaatsen trekt de iliopsoas samen, dit veroorzaakt de gedraaid,scheve bekken = Tortipelvis. In dit geval aan de rechterzijde. Dit kan op beenlengteverschil oftewel een kort been veroorzaken.

Foto: voorzijde heupgewricht met de iliopsoas (diepliggende spiergroep die de wervelkolom door de lies met de heup verbindt en eindigt op het bovenbeen/heup.)

Het behandelplan bij beenlengteverschil door Tortipelvis

Met het juiste behandelplan zijn deze klachten te verhelpen. Door de jaren heen heeft R.G. Blakely DC veel kennis opgedaan in behandeling van Tortipelvis gerelateerde klachten en heeft hij met zijn behandelplan als één van de weinigen in Nederland de juiste tools gevonden om u van uw pijnklachten af te helpen. Hij is een veel gevraagde specialist voor lezingen en trainingen over zijn behandelmethode. Maak dus vandaag nog een afspraak, dan kunnen wij ook u helpen om zoveel mogelijk pijnvrij te kunnen leven.