Pijn in de lage rug komt veel voor. Maar liefst 80% van de bevolking zal tenminste één keer in het leven lage rugpijn krijgen.

Problemen in de lage rug kunnen zich op verschillende manieren uiten. Veel mensen klagen over een zeurende pijn of een stijve rug, maar de pijn kan ook gevoeld worden als een zenuwpijn (bijv. uitstralend naar de benen).

Rugpijn is een verzamelnaam voor allerlei klachten zoals: spit, kou op de rug, hernia, artritis (gewrichtsontsteking), slijtage, lumbago en ischias.

Om te begrijpen hoe rugpijn ontstaat moet men eerst meer weten over de anatomie van de lage rug.

Anatomie van de lage rug

De lage rug bestaat uit 5 lendenwervels. Tussen elk van deze wervels zit een tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf fungeert als schokdemper. Aan de achterzijde worden de wervels verbonden met elkaar doormiddel van twee gewrichten, één links en één rechts. Langs de wervelkolom lopen verschillende spieren, welke er onder andere voor zorgen dat we rechtop kunnen blijven zitten en staan, en kunnen bewegen.

Het bekken vormt de basis waar de wervelkolom op rust en draagt het lichaamsgewicht. Het bekken bestaat uit een centraal driehoekig gedeelte (het heiligbeen) dat een gewricht vormt aan weerszijden met de twee heupbeenderen. Deze gewrichten worden door sterke banden bij elkaar gehouden. Dit worden de Sacro-Iliacale gewrichten (SI gewrichten) genoemd.

De juiste diagnose bij lage rugpijn

De klachten die ontstaan in de onderrug zijn afhankelijk van de structuur waar het probleem optreedt. De spieren, de gewrichten en de tussenwervelschijven op de hoogte van de lendenwervels kunnen ieder klachten veroorzaken. Ondanks dat klachten vrijwel identiek kunnen lijken, zijn de oorzaken vaak verschillend. Een goede diagnose is dus erg belangrijk. Aangezien verschillende oorzaken ook vaak verschillende behandelingen vereisen, moet er voldoende tijd worden uitgetrokken tijdens het onderzoek. Een chiropractor is volledig opgeleid om de juiste oorzaak op te sporen en vervolgens accuraat te behandelen.

Ischias (lage rug- en beenklachten) en chiropractie

Vaak wordt pijn in de lage rug onterecht ischias genoemd. Het is een pijn in de langste zenuw van je lichaam, de grote beenzenuw, die ook wel Nervus Ischiadicus wordt genoemd. Deze zenuw begint in je ruggenmerg en loopt via de bil langs de achterkant van het been.

Ischias is een verzamelnaam die wordt gebruikt voor een groep pijnklachten die vanuit de rug uitstralen naar de achterzijde van het been. Hierbij kan de ware oorzaak van de pijn in het been per patiënt anders zijn. Vaak worden de problemen veroorzaakt door een veranderde functie van de lage rug, het bekken of het been.

Ischias kan ontstaan door bijvoorbeeld: een zwangerschap en bevalling of door zwaar tillen of door ‘gewoon’ verstappen, bijvoorbeeld een traptrede missen. In de meeste gevallen ontstaat ischias echter door overbelasting van de rug, in combinatie met een tekort aan kracht en beweeglijkheid van de spieren rondom de wervelkolom.

Oorzaken lage rugpijn en bekkenklachten

Oorzaken van lage rugpijn of bekkenpijn zijn te verdelen in geleidelijk en plotseling oorzaken.

Geleidelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld:

  • Weinig afwisseling in de houding en weinig beweging (zoals bij bureauwerk).
  • Verkeerde of eenzijdige belasting (zoals een zware tas over één schouder).
  • De natuurlijke veroudering van het kraakbeen in de nek (ook wel artrose, slijtage of degeneratie genoemd).
  • Spanning, stress, vermoeidheid, ziekte, kou, vocht enzovoort.
  • De veranderingen in de hormoonspiegel in een zwangerschap.

Plotselinge oorzaken zijn bijvoorbeeld:

  • Een verkeersongeluk.
  • Een verkeerde beweging of verdraaiing, zoals bijvoorbeeld met vegen of spitten, een buk-draaibeweging (bijvoorbeeld door iets uit de kofferbak te tillen).

Pijn in de lage rug door de aandoening Tortipelvis

De lage rugpijn kan tevens worden veroorzaakt door de aandoening Tortipelvis. Met het juiste behandelplan zijn deze klachten te verhelpen. Door de jaren heen heeft R.G. Blakely DC veel kennis opgedaan in behandeling van Tortipelvis gerelateerde klachten en heeft hij met zijn behandelplan als één van de weinigen in Nederland de juiste tools gevonden om u van uw pijnklachten af te helpen. Hij is een veel gevraagde specialist voor lezingen en trainingen over zijn behandelmethode. Lees verder