Bekkenscheefstand of Tortipelvis aandoening?

Veel mensen hebben zonder dat ze het weten een gedraaid, scheve bekken (of bekkeninstabiliteit). Veel spieren hechten aan het bekken of lopen hier overheen of tussendoor, dus als het bekken scheef staat wordt er aan deze spieren getrokken wat leidt tot (chronische) klachten. Bijvoorbeeld heupklachten, pijn in boven- of onderrug, pijn in arm, pijn in benen, kniepijn of pijn tussen de schouderbladen.

Symptomen die voort kunnen komen vanuit Tortipelvis

Foto: Vooraanzicht iliopsoas; diepliggende spiergroep die de wervelkolom door de lies met de heup verbindt en eindigt op het bovenbeen/heup.

Tortipelvis bekkeninstabiliteit

Chronische pijn in rug veroorzaakt door Tortiplevis

In 80% van de gevallen wordt lage rugpijn (chronisch/niet acuut) door Tortipelvis veroorzaakt! Dit geldt ook voor pijnklachten aan de rechter heup, been of knie. Tortipelvis is de meest voorkomende oorzaak van chronische klachten.

Een gedraaid, scheve bekken (ook wel bekkeninstabiliteit genoemd) heet in de medische wereld Tortipelvis. Torti = gedraaid, pelvis = bekken.

Helaas wordt deze aandoening in de medische wereld vaak niet herkent. Hierdoor wordt de pijnklacht behandeld en niet de oorzaak wat leidt tot chronische pijn.

Hoe wordt Tortipelvis veroorzaakt?

Tortipelvis wordt veroorzaakt door een blokkade van de gewrichten tussen de onderrugwervels, hierdoor vermindert de zenuwfunctie en verkrampen specifieke buigspieren(een diepliggende spiergroep onder de buikspieren): iliopsoas. Dit is de spiergroep die de wervelkolom door de lies met de heup verbind. Deze verkramping veroorzaakt de gedraaide en scheve bekken.

Deze conditie kan met het juiste behandelingsplan aangepakt worden. Voor het optimale succes/verbetering van de Tortipelvis moeten we de blokkade opheffen zodat de zenuwfunctie weer toeneemt en de spieren ontspannen. Dit moet tegelijk in één behandelingsplan aangepakt worden. U zult in de meeste gevallen al na één behandeling een vermindering van uw klachten ervaren! Met zijn behandelplan voor Tortipelvis is R.G. Blakely DC al meer dan 30 jaar succesvol.

Het juiste behandelplan bij bekkeninstabiliteit

Bijvoorbeeld bij lage rugpijn worden vaak de spieren rondom de ruggengraat behandeld, echter dit heeft geen effect als de oorzaak de Tortipelvis is! De pijn in de rug is dan namelijk indirecte pijn, en komt niet uit de lage rug. De lage rugpijn moet in dit geval behandeld worden door aan de voorkant van de wervelkolom de diepliggende spiergroep (de iliopsoas) te behandelen. Let op; dit zijn niet de buikspieren.

Vaak wordt mensen met bekkeninstabiliteit geadviseerd het bekken te stabiliseren door middel van buikspieroefeningen. Dit heeft echter geen effect op Tortipelvis en vermindert klachten dus niet!

De behandeling

Met chiropractie manipuleren we de gewrichten tussen de onderrugwervels om deze te mobiliseren en stabiliseren. Hierdoor vergroot de zenuwfunctie, en is het mogelijk om met een directe behandeling (een spierontspanningstechniek) van de iliopsoas ervoor te zorgen dat deze spiergroep ontspant. Deze behandelmethode brengt het bekken in balans en stabiliseert deze. U zult in de meeste gevallen al na één behandeling een vermindering van uw klachten ervaren!

Wij helpen u van uw klachten af!

Blakely Chiropractie heeft zich gespecialiseerd in het oplossen van Tortipelvis. Dus herkent u symptomen of heeft u zelfs al eens eerder een behandeling gehad voor uw aandoening, zonder langdurige verbetering? Aarzel niet en maak een afspraak. Want Tortipelvis is met het juiste behandelplan echt succesvol te verbeteren!