Wat een chiropractor doet is het volgende:•Een chiropractor bekijkt eerst uw medische geschiedenis•Hij of zij onderzoekt uw fysieke gesteldheid•De chiropractor gebruikt mogelijk ook laboratoriumtests om te bepalen of een chiropractiebehandeling uw rugpijn kan verlichten.De behandeling kan bestaan uit één of meer handmatige aanpassingen van de gewrichten, waarbij de chiropractor een gecontroleerde, plotselinge kracht gebruikt om de bewegingskwaliteit te verbeteren. Veel chiropractors nemen daarnaast ook voedingsadviezen en rehabilitatie-oefeningen op in het behandelplan. Het doel van de totale behandeling is om het functioneren van uw rug te herstellen, blessures te voorkomen en pijn te verlichten.

Wanneer naar de chiropractor

Chiropractie wordt vooral in verband gebracht met zorg voor de wervelkolom. Er zijn dan ook veel mensen die met rugklachten en nekklachten naar de chiropractor gaan. Ook bij andere klachten kan de chiropractor vaak goed helpen. Denk aan pijn in armen, schouders en benen, ischias en hernia.

Maar denk ook aan hoofdpijn, migraine, whiplash en duizeligheid.

Kinderen kunnen eveneens baat hebben bij chiropractische behandeling. Ook zij ontwikkelen namelijk nek- en rugklachten. Door een slechte houding in de schoolbanken, te zware schooltassen of te weinig bewegen.

Chiropractors beïnvloeden de ruggengraat met behulp van handmatige manipulatie. De theorie achter een dergelijke behandeling is dat het lichaam zichzelf zonder operaties en medicijnen van allerlei aandoeningen kan genezen als de musculoskeletale structuur stevig genoeg is. Om die reden moet vooral de ruggengraat in een goede houding worden gezet.

Chiropractie kan gebruikt worden om de mobiliteit van gewrichten te verbeteren, bijvoorbeeld na een val, of na langdurig herhaalde belasting zoals zitten in een ongezonde houding. Behandelingen worden vooral gebruikt om de pijn te verlichten in spieren, gewrichten, botten en bindweefsel. Soms wordt chiropractie ook in combinatie met conventionele geneeswijzen toegepast.